perjantai 10. maaliskuuta 2017

Sosiaalinen media oppimisen tukena

Opettajuuteen saa vipinää erilaisista verkostoista. Lähikollegat ja koulutukset ovat oleellisia tiedon ja kokemusten jakamisen kannalta, mutta myös sosiaalisessa mediassa on avoimia ja suljettuja yhteisöjä samaan tarkoitukseen.

Seuraavaan kuvaan olen koonnut muutamia Facebookin ryhmiä, joita seuraan tai joihin aktiivisesti osallistun.


Facebookia käytetään myös opiskelijaryhmien viestinnässä, joskin suositumpi taitaa nykyään olla jo Whatsapp.

Sovellusten käytössä täytyy ottaa saavutettavuus huomioon. Käyttäjillä tulee olla sopivat laitteet ja esteetön mahdollisuus käyttää niitä ja sovelluksia. Pitää lisäksi ottaa huomioon, että sovelluksien visuaalinen ilme on helppo hahmottaa. Lisäksi tulee ensin opettaa sovelluksen käyttö ja varmistaa moneen kertaan, ettei uusi sovellus ole oppijalle liian korkea kynnys oppimiselle. (Tuoreen - kuntavaaleihin liittyvän - selvityksen mukaan 30 % äänestysikäisistä ei käytä somea.)

Olen huomannut, että välillä opettajiakin uhkaa infoähky. Minua myös. Koko ajan syntyy uusia sovelluksia ja kollegoilta tulvii ideoita. Tuntuu, ettei millään pysy perässä tai ei pysty omaksumaan tätä kaikkea.

Opetuksen ja oppimisen somea


Listaan tähän vielä mukaan joitain some-ohjelmia, appseja tms., joita itse tai kollegat ovat käyttäneet opetuksessa. Lista on vuorenvarmasti vajavainen ja vanhentunut - silti vanhatkin keksinnöt voivat olla käyttökelpoisia kuten gutenbergilainen käyttöliittymä eli kirja.

Blogit
Blogger ja Wordpress ovat suosituimmat blogiympäristöt. Itse olen käyttänyt blogeja niin, että olen koonnut blogiin opetusmateriaalit ja tehtävä. Joillekin opiskelijoille on helpompaa, että opetusmateriaalit ovat yhdessä linkissä eikä monen ohjelman takana. Olen myös ohjannut opiskelijoita tekemään blogeja, kun se sopii opsin ja oppimisen tuen tavoitteisiin.

Instagram
Monet kollegani käyttävät IG:a kertauspaikkana. Esimerkiksi S2-opetuksessa on sitä käytetty niin, että S2-samanaikaisopetuksessa ammattiopettajan kanssa tunnilla on kuvattu ja selostettu työvaihe lyhyessä IG-videossa, josta opiskelija voi kerrata sanastoa ja työvaiheita.

Kahoot
Moni opiskelija on motivoitunut kertaamaan tai testaamaan osaamista Kahoot-pelillisyyden keinoin.


Padlet
Padletiin voi myös yhdistää tekstiä, kuvia, videoita, äänitiedostoja, linkkejä. Sitä voi käyttää motivoinnin ja ideoinnin apuna tai kertaamisen ja oppimisen tukena. Tässä linkissä on esimerkki, miten opettajien täydennyskoulutuksessa (Monipuolistuva kirjoittamisen opetus) käytin Padletia tiedonkoonnissa.

Prezi
Esitysohjelma sopii tiedontuottamiseen ja jakamiseen myös yhdessä tehden opiskelijoiden kanssa. Tässä linkki Preziini (Monipuolistuva kirjoittamisen opetus), jossa on vinkkejä esimerkiksi yhteiskirjoittamiseen.

Papuri
Papunetin ilmaisen ohjelman avulla on helppo tehdä digitaalisia kirjoja. Papuri-kirjassa voi olla tekstiä, kuvia, ääntä ja lyhyitä (max 30 sek) videoita. Kirjan voi jakaa linkkinä tai PDF-muodossa. Olen itse opetuksen tueksi tehnyt muutamia Papuri-kirjoja oppimisen tueksi ja teettänyt Papuri-kirjoja opiskelijoilla oppimistehtävinä.

Popplet
Popplet sopii yhteiseen ideointiin ja tiedon tuottamiseen.

Sway
Office 365 -pakettiin kuuluu esitysohjelma Sway, joka sopii esityksiin ja projektitöihin.

Thinglink
Tähän ympäristöön voi kuvaan upottaa vaikka mitä kertaamisen ja oppimisen tueksi. Esimerkki hiusalalta havainnollistaa sitä hyvin.

Vlogit ja YouTube
Videoblogit tai muut some-videot ovat yleisiä. Työvaiheita ja ohjeita voi välittää videoin, jos esimerkiksi lukeminen ja kirjoittaminen on vaikeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti