torstai 2. maaliskuuta 2017

Mielenterveysongelmat ja erityinen tuki


Mielenterveysongelmat ovat yleisiä. Juuri julkistettiin selvitys, jonka perusteella korkeakouluopiskelijoista jopa kolmasosa kärsii jonkinlaisista mielenterveysongelmista (HS 14.2.2017). Myös ammatillisessa koulutuksessa ilmiö on tuttu.

Amiedun Jokeri-portaaliin on koottu perusasioita mielenterveydestä, mielenterveysongelmista ja mielenterveysongelmien vaikutuksesta oppimiseen. Minua kiinnostaa etenkin oppimisen ja tukikeinojen näkökulma. 

Vaikutuksia oppimiseen voi tiivistää vaikka näin:
- Kognitiivisiin kykyihin tulee muutoksia.
- Motivaatio opiskeluun vaihtelee ja on usein heikko.
- Emotionaaliset ja sosiaaliset valmiudet heikkenevät. 
- Keskittymisvaikeudet ja ahdistuneisuus vaikeuttavat havaitsemista, ajattelua, päättelyä ja muistia. 
- Aloitekyky heikkenee.
- Itsetunto on usein heikko.
- Psyykkisen itsesäätelyn keinoja on vähän tai niitä käytetään rajoittuneesti.
- Häpeän ja syyllisyyden tunteet vaikeuttavat vuorovaikutusta ja sosiaalisia tilanteita.
- Monet psyykenlääkkeillä on sivuvaikutuksia, jotka vaikuttavat oppimista heikentävästi.

Oleellinen tekijä erityisopetuksessa on opettajan ja ohjaajan vuorovaikutus mielenterveysongelmaisen opiskelijan kanssa. Ensinnäkin erityisopettajan täytyy olla tietoinen omasta suhtautumisestaan mielenterveysongelmiin. Jopa terapeuttista on opettajan realistinen mutta eritoten kannustava ote. On tärkeä ymmärtää puolustusmekanismit, joita opiskelija käyttää, jotta opettaja osaa lähestyä oikealla tavalla opiskelijaa. Myös opettaja ja opettajayhteisö voi käyttää puolustusmekanismeja, sillä usein mielenterveysongelmia torjutaan, vähätellään tai käsitellään huumorin keinoin. Kaiken tämän alle pitää nähdä ja kohdata opiskelija yksilönä, yksilöllisen tilanteen mukaan.

Jokeri-portaalissa annetaan konkreettiset neuvot:
- Koska opiskelijan mielessä myllertää, opettajan tulee pysyä perustehtävässään, tuke oppimista ja opiskelua - ei hoitaa tai epäpätevänä terapoida.
- Eheyttävä vuorovaikutus on tärkeä. Opettaja ei ole terapeutti, mutta terapeuttista on ymmärtävä vuorovaikutus, jossa opettaja auttaa oppijaa näkemään etenemisen ja onnistumisen.
- Opettaja ohjaa niiden asioiden varassa, jotka toimivat ja onnistuvat. Siksi niin mielenterveysongelmaisen kuin muunkin erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan kanssa ohjaus ja oppiminen rakennetaan opiskelijan vahvuuksien varaan.
- Rauhallinen eteneminen ja oppimisympäristö tukee opiskelijaa.
- Tieto ei tuo tuskaa vaan opettajan tietojen kartuttaminen psyykkisistä ongelmista lisää valmiuksia kohdata niitä. Tätä pidän tärkeänä - se on vaikuttanut omaan työskentelyyni. Ja päinvastoin: mielenterveysongelmaisten opiskelijoiden kanssa työskentely on lisännyt tietojani ja valmiuksiani kohtaamiseen ja rakentavaan ohjaamiseen.

Amiedun Jokeri-portaalissa on oireista, tavoitteista ja keinoista. Se on luonnollisesti melkomoinen yksinkertaistus, mutta sellaisena hyvä lähtökohta lähestyä (erityis)pedagogista toimintaa.

Kuvakaappaus Jokeri-portaalin tekstistä Mielenterveys ja oppiminen


Ajan antaminen, kuunteleminen ja psyykkisen oireilun ymmärtäminen ovat ydinasioita. Vuorovaikutustaidot ovat erityisopettajan merkittävin työkalu. Dialogisuus on kuuntelua, keskustelua, vuorottelua, sanoittamista ja eritoten tilanantamista opiskelijan sanoille, ei puhumist ahänen puolestaan. 

Mielenterveysongelmaisen opiskelijan kanssa tulee olla myös herkkänä sen suhteen, milloin on muu apu tarpeen: hoitoon ohjaaminen. Hyvä yhteistyö koulun psykologin ja kuraattorin kanssa on myös tärkeää – konsultaatio ja yhteistyö tukevat kaikkia.

Toimintojen avoimuus ja läpinäkyvyys auttavat niin tämän asian kuin muidenkin erityisen tuen asioiden kanssa, tietysti luottamuksellisuus otetaan huomioon. Rakenteet ja toimintatavat ovat läpinäkyviä, toisten yksityisasiat eivät ole muiden nähtäviä.

Selkeys, johdonmukaisuus ja opiskelutilanteen säilyttäminen opiskelutilanteena on A ja O. Myös opiskelija, jolla on mielenterveysongelmia, voi opiskella ja opiskelee – erityinen tuki tukee siinä.

Lähde


Jauhiainen, Riitta. Mielenterveys ja oppiminen. http://www.amiedu.net/jokeri/oppiminen/mielenterveys.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti