Päihdeongelmat ja mielenterveysongelmat kulkevat usein rinnan. Niistä ei aina erota, kumpi on kumpi. Hoidon ja kuntoutuksen kannalta se on mutkikasta. Alkoholi tuntuu masentuneesta ja ahdistuneesta läkkeeltä, mutta tilanne kärjistyykin, kun "lääkintä" pahentaa tilannetta.
Aloitan ensin mielenterveydestä eli keräsin miellekarttaan tukevat asiat. Näistä löytyy myös avaimet kuntoutumiseen, voimavaroihin ja niiden vahvistamiseen.
Sain sysäuksen miettiä päihdenäkökulmaa oppimiseen syksyllä ilmestyneen selkoesitteen vuoksi. Sininauhaliitto on julkaissut 2016 esitteen Oppimisvaikeudet ja päihteet.
Jo esitteen sisällys osoittaa, että asiat käsitellään lyhyesti ja selkeästi. Samalla esitteessä on tuki- ja apukeinoja. Oppimisvaikeuksien selvittäminen on tässä esitteessä kärkenä.
Pidän hienona, että harvinaista kyllä oppimisen ongelmia käsitellään tästä näkökulmasta. Päihdeongelmia usein piilotellaan, ja voi olla ettei opettajatkaan uskalla oikein ottaa niitä puheeksi. Koska päihdeongelmat ovat valitettavan yleisiä, on paikallaan, että tämä näkökulma on näin esillä.
Esitteestä voi ammentaa myös toivoa (Blogger ei suostu tekemään selkorivittämistä):
Päihteiden käytön lopettaminen on usein vaikeaa. Aivojen toiminta alkaa korjautuavasta lopettamisen jälkeen. Jo kahden kuukauden raittiuden jälkeen muistin toiminta alkaa parantua. Kun olet ollut riittävän pitkään ilman päihteitä, voit hakea apua oppimisen pulmiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti