torstai 2. maaliskuuta 2017

Katselmus Autismisäätiöön


Tunnen autismin kirjoa sen perusteella, mitä olen siihen tutustunut erityispedagogiikan perusopinnoissa ja kuntoutukseen liittyvien oppikirjojen perusteella (esimerkiksi Esteistä mahdollisuuksiin) ja tutustumiskäynneillä. Lisäksi työssäni olen kohdannut autismin kirjon opiskelijoita.

Kartutan osaamistani tutustumalla autismin kirjoon liittyvien yhdistysten nettisivuihin ja tutustumiskäynnein. Kartoitan niiden perusteella, minkälainen ohjaus-, tuki- ja kuntoutustoiminta on ajankohtaista. Autismi- ja Aspergerliitosta on juttuni tässä, nyt kokoan Autismisäätiön toimintaa.

Toimintaa ja periaatteita


Autismisäätiö tarjoaa paljon palveluita neuropsykiatristen oireyhtymien (mm. autismin kirjo, ADHD) kuntoutukseen. Autismisäätiön vuosikertomus antaa monipuolisen kuvan toiminnasta. Sivuilta välittyy myös asiakkaiden ääni. Säätiön asiakkaat tarvitsevat tukea asumiseen, työllistymiseen, arjen hallintaan ja terveyteen. Säätiö auttaa myös asiakkaiden läheisiä. Yhteistyötä on sosiaali- ja terveyspalveluiden, työvoimahallinnon, Kelan, lastensuojelun ja vakuutusyhtiöiden kanssa.

Sosiaalitoimen kautta haetaan esimerkiksi seuraavia yleishyödyllisiä palveluita:
·         asuminen
·         päivätoiminta
·         työtoiminta
·         sopeutumisvalmennus
·         valmennus- ja ohjauspalvelut
·         ADHD-/neuropsykiatrinen coaching
Terveydenhuollon kautta haetaan esimerkiksi näitä yleishyödyllisiä palveluita:
·         diagnosointi
·         lääkinnällinen kuntoutus
·         muu kuntoutus-, valmennus- ja terapia
·         arvioinnit
·         ADHD-/neuropsykiatrinen coaching
Työ- ja elinkeinotoimiston tai Työvoiman palvelukeskuksen kautta voidaan hakea näitä yleishyödyllisiä palveluita:
·         työhönvalmennus
·         työkyky- ja muut arvioinnit.

Palveluiden yksilöllisyys on toiminnan perusta: kaikki lähtee asiakkaiden tarpeista, tavoitteista ja vahvuuksista. Autismisäätiön palvelukokonaisuuksia ovat asumispalvelut, ohjaus- ja valmennuspalvelut sekä terveydenhuollon palvelut. Toiminta on moniammatillista, ja tavoitteena on tukea asiakkaiden toimintakykyä ja osallistumista.

Työntekijöiltä edellytetään tilanneherkkyyttä, luovuutta, nokkeluutta, soveltamistaitoja, sitoutuneisuutta, asiantuntemusta, positiivisuutta, kannustavuutta sekä taitoa kiittää ja kehua. Työntekijän tulee tunnistaa asiakkaan potentiaali sekä tuottaa onnistumisen ja osallisuuden kokemuksia sekä mahdollisuuksia ilmaista itseä.

Asiakastyössä käytettäviä lähestymistapoja ovat
  •         psykoedukatiivinen
  •          interpersoonallinen
  •         psykoterapeuttinen
  •         kognitiivis-behavioristinen
  •          ratkaisukeskeinen
  •         voimavarakeskeinen
  •         TEACHH.

 Käytettyjä menetelmiä ja interventioita ovat
  •          GAS (asiakaslähtöinen kuntoutuksen tavoitteiden ja arvioinnin menetelmä, http://www.kela.fi/gas-menetelma)
  •          HTS (henkilökohtainen tulevaisuuden suunnitelma)
  •          Ziggurat, UCC-CL, UCC-HF (toimintakyvyn arviointi)
  •         aistikartoitus
  •          tolmi
  •         Haasto-analyysi ja -toimintamalli
  •          Asta
  •          strukturointi ja rutiinit
  •          kommunikaatiokartoitus
  •         neurokognitiivisten erityispiirteiden tunnistaminen
  •         AMPS
  •          MELBA
  •         BOT-2
  •          LOTCA
  •          ADI-R.

Kaikkien kirjainyhdistelmien merkitystä en tiedä, mutta jos työskentelisin Autismisäätiössä, saisin varmasti niistä selvää. Lista on siksi  mielenkiintoinen, että se hyvin havainnollistaa erityispedagogisen ja kuntoutuksen salakielen: menetelmät tai lähestymistavat on kehitetty englanninkielisissä kulttuureissa tai menetelmänimet ovat niin monisanaisia, että päädytään kirjainyhdistelmiin, jotka avautuvat vain ko. työtä tekeville.

Yksilö on pääasia, kirjainlyhenteet tulevat tosiksi asiakastyössä. Seuraavassa Autismisäätiön vuosikirjasta otetussa kuvakaappauksessa on hyvin kuvattu asiakaslähtöinen toimintatapa – menetelmät valitaan asiakaslähtöisesti kuten myös kuntoutus ja toimintatavat.


Kuvakaappaus Autismisäätiön vuosikertomuksesta 2015


Erilaiset hankkeet kehittävät toimintaa asiakkaiden hyväksi. Yksin ja kaksin -seksuaalikasvatushanke on ollut käynnissä 2013-2015, ja sen lopputuote on opas nuorille ja aikuisille SEKSU: Seksuaaliterveyttä ja suhdetaitoja. Lisäksi hankkeessa tuotettiin opetusvideoita (säätiön Youtube-kanava). Löydä kyky -hanke käynistyi 2015, ja siinä vahvistetaan asiakkaiden työnhakutaitoja sekä työnantajien tietämystä asutismin kirjosta työelämässä.

Keppuli


Keppuli on Autismisäätiön kohtaamispaikka Helsingissä. Se on taidegalleria ja käsitöiden myymälä, "paikka arjen kokemuksille, hyville hetkille sekä pienille tapahtumille".  


Kokemusasiantuntijat


Autismisäätiön vuosikertomuksessa näkyy asiakaslähtöisyys, sillä siinä on paljon kokemuspuheenvuoroja. Ne konkretisoivat autismin kirjon henkilöiden elämää ja kuntoutusta. Myös muita mielenkiintoisia kokemuspuheenvuoroja on netissä paljona paljon, ja katsoin tukuittain videoita. 

Autismisäätiön Youtube-kanavalla vietin pitkät tovit. Yksin ja kaksin -videot ovat melko selkokielisiä videoita, joissa ohjataan tulkitsemaan sosiaalisia tilanteita ja selviytymään niistä.
Suomi 100 vuotta -videot ovat teksnisesti todella kauniisti toteutettu, ja niissä korostuu erilaisuus ja erilainen ajattelu voimavarana.  

Olen lisäksi työssäni kohdannut autismin kirjoon kuuluvia opiskelijoita, suunnitellut heidän kanssaan yleistä ja erityistä tukea sekä ohjannut lukiopettajana oppimistehtäviä. Niistä kohtaamisista olen oppinut paljon siitä, millaista on, kun ongelmia on sosiaalisessa toiminnassa ja vuorovaikutuksessa ja mitä haasteita se asettaaopintojen suunnitteluun, ohjauksia ja tukemiseen. Siitä on esimerkki tässä postauksessa.

Autismisäätiöstä lisää:








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti