torstai 20. huhtikuuta 2017

Apuvälineet kehittyvät älylaitteiksi


Helsingin Sanomissa 19.4.2017 oli näyttävä juttu kehittyvän teknologian vaikutuksista näkövammaisten apuvälineisiin: "Älylaitteet näkevät sokean puolesta". Muutokset näkövammaisten elämään ennustetaan olevan suuria.




Esimerkiksi älylasien sovelluksia kehitetään koko ajan. Tekoäly ja kamerat helpottavat elämää: käyttäjä osoittaa sormella, kamera ottaa kuvan, tietokone muuttaa kuvatiedon sanoiksi ja puheeksi, jonka käyttäjä kuulee lasien sankojen luujohteisesta kuulokkeesta suoraan sisäkorvaan.  

Heikkonäköisille on jo laitteita, joissa lasit näyttävät muokattua videokuvaa. Laseja, joissa hyödynnetään lisättyä todellisuutta, kehitellään kiivaasti, ja niissä on sovelluksia, jotka sopivat myös heikkonäköisille, esimerkiksi virtuaalinäytöt pohjapiirroksista tai tv-ruutu seinällä sopivassa koossa.

VTT on kehittänyt näkötutkan, joka auttaa väistämään esteitä. Laite ilmoittaa, mitä on edessä, jotta kävelijä voi ennakoida ja estää törmäykset.

Nykyiset hipaisunäytöt voivat olla näkövammaisille vaikeita, mutta esimerkiksi kosketusnäyttöpuhelimissa on sovelluksia, joissa ääni ilmoittaa, mitä sovelluskuvaketta käyttäjä koskee, ja ääni lukee verkkotekstit. Omat viestit voi sanella. 

Tietokoneiden ruudunlukuohjelmat ovat olleet jo joitain vuosia käytössä, mutta ne eivät osaa tulkita kaikkia verkkosivurakenteita. Lisäksi asiat kerrotaan nykyisin paljolti linkein, värikoodein tai kuvin, mistä näkövammainen ei hyödy. Saavutettavuusdirektiivi toivottavasti pistää valtion ja kunnat mutta myös muut tahot selkiyttämään epäselvät verkkosivut.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti