Tutkimuksessa tarkasteltiin 1) lapsuuden oppimisvaikeuksien yhteyksiä myöhempään koulutukseen, työllistymiseen ja tukimuotojen määrään Tilastokeskuksen ja Kelan rekisteritietojen valossa, 2) lapsena todetun lukivaikeuden pysyvyyttä sekä 3) oppimisvaikeustaustaisten henkilöiden lapsuusaikaisia oppimisvaikeuksiin mahdollisesti yhteydessä olevia tekijöitä, elämäntapahtumia ja henkilökohtaisia ominaisuuksia ja niiden yhteyttä oppimisvaikeuksien ilmentymään ja elämäntilanteeseen aikuisuudessa.
Raportissa kerrotaan alustavia tuloksia. Oppimisvaikeustaustaisten koulutus on matalampi ja he ovat useammin ja pidempään työttöminä verrattuna verrokkeihin. Lähes kolmasosalla ei ole peruskoulunjälkeistä tutkintoa, mitä yleensä pidetään syrjäytymisriskinä. Puolet koki lukivaikeuden haittaavan jonkin verran tai paljon työtä tai kouluttautumista.
Osalla aikuisista lukivaikeus oli lieventynyt, osalla (40 %) ei, ja jälkimmäinen ryhmä koki psyykkisen hyvinvoinnin huonommaksi kuin heillä, joiden lukivaikeus oli lieventynyt. Matematiikan oppimisvaikeudet ja päällekkäisten vaikutusten merkitystä ei ole tarpeeksi tutkittu, mutta näyttää siltä, että matematiikan vaikeudet vaikuttavat työttömyysalttiuteen. Vanhempien koulutustaso selittää pitkäaikaistyöttömyyttä, vapaasti ilmaistuna ongelmien periytyvyyttä.
Raportti osoittaa, että oppimisvaikeudet vaikuttavat merkittävästi aikuisuudessa. Tutkijat myös näkevät lukujen takana olevan jotain positiivista.
"Kaiken kaikkiaan saadut tulokset osoittavat, että vaikka oppimisvaikeus onkin riski sekä matalaan koulutustasoon että työttömyyteen, suurin osa oppimisvaikeustaustaisista näyttäisi jatkavan opintojaan peruskoulun jälkeen ja työllistyvän. Jatkossa onkin syytä selvittää, mitkä tekijät ovat yhteydessä tähän myönteiseen kehityskulkuun."
Pidän oleellisen tärkeänä sitä, että tutkimustieto myöteisestä kehityskulusta jalkautuu kasvattajien ja opettajien työhön. Vanhempien koulutustausta näyttää olevan suojaava seikka, mutta tärkeää on saada esimerkkejä, mitkä asiat toimintatavoissa eri kouluasteilla tukevat ja edistävät myönteistä kehitystä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti